2020. május 14., csütörtök

8.a informatika, 05.15.

Kedves Tanulók!
A múlt alkalom során 7 ember nem küldte el a teszt megoldását! Mondtam, hogy osztályozni fogom!! Hétfőig kap haladékot, aki nem küldte el (akik elküldték azoknak nem kell újra, ők kaptak már jegyet rá!!!). Ha hétfőig nem érkezik be tőlük semmi, akkor sajnos 1-es osztályzatot kell adnom a nulla teljesítményre!
A tesztet itt tudod elindítani jegyre (csak annak, aki nerm csinálta még meg!!!)
TESZT INDÍTÁSA
Akik elküldték, megcsinálták, azoknak köszönöm!



A mai óra témája: Szoftverek szerzői joga


Olvasd el és tanuld meg az alábbi szöveget!!!

A szoftver
A szoftvereken informatikai értelemben a számítógépeken működtethető programok öszszességét kell érteni. Olyan szellemi termékek, amelyek többek között a hardvert működtetik. Műszaki értelemben „szoftvernek nevezzük a számítógép működtetéséhez rendelkezésre álló valamennyi programot. Idetartoznak a számítógép felhasználójának saját programjain kívül azok a programok is, amelyek magát a számítógépet működtetik, és egy-egy meghatározott programot a számítógép számára végrehajthatóvá tesznek." A szoftver megalkotása és működése során annak két állapotát szokás elkülöníteni: a gépi kódot és a forráskódot.

A gépi kód az ember számára nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető adathalmazt jelöli, amely közvetlenül alkalmas arra, hogy a számítógép értelmezze és végrehajtsa. A szoftveren a módosításokat annak forráskódjában szokás elvégezni, amely a hozzáértők számára már könnyebben értelmezhető és elsajátítható programozási nyelvek egyikén íródott.

A forráskód gépi kóddá alakítását különleges programok, úgynevezett fordítószoftverek végzik.

Szerzői jog
A szerzői jogi törvény külön nevesíti a számítógépiprogram-alkotásokat és a hozzájuk tartozó dokumentációt. Úgy rendelkezik, hogy a szoftver a programkód és a dokumentáció összessége. A szoftverek önállóan, és nem mint az irodalmi művek egyik altípusa lesznek védettek. A szoftverek szerzői jogi védelmében részesül a számítógépi programhoz tartozó dokumentáció is.

Szoftverek biztonsági másolata
A szoftver jogszerű megszerzője egy darab biztonsági másolatot készíthet a szoftverről akkor, ha ez a szoftver felhasználásához szükséges. Ilyen esetnek tekinthető az, ha a felhasználó biztonsági másolat készítésével biztosítja az eredeti műpéldány károsodása esetén a felhasználás folytatását. A biztonsági másolathoz természetesen önálló felhasználási engedély nem kapcsolódik, a biztonsági másolatot mindig az eredeti felhasználási szerződéssel azonos feltételek mellett, és csak az eredeti műpéldány károsodása esetén lehet felhasználni.

Ha gondod van írj az informatika9000@citromail.hu-ra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése